Resepi : Ayam Masak Lemak Mudah
Bahan-bahan:
- Bahagian ayam (saya suka sayap ayam)
- 5 ulas bawang putih (kalau nak tambah bawang merah pun boleh)
- Sedikit udang kering
- Santan
- Susu cair (optional)
- 10 biji belimbing buluh (kalau tak ada boleh guna asam gelugor)
- Garam dan gula secukup rasa
- Serbuk kunyit
- Air
Cara-caranya:
- Tumiskan udang kering dan bawang putih dengan sedikit minyak.
- Masukkan ayam dan tumiskan sehingga empuk. Tambah garam dan gula. Tips untuk menghilangkan bau hanyir ayam, tambahkan sebiji asam limau ataupun beberapa titik cuka.
- Kemudian masukkan sedikit air dan diikuti dengan santan pekat. Untuk rasa yang lebih lemak, campurkan susu cair. Jangan lupa masukkan serbuk kunyit.
- Selepas mendidih, masukkan belimbing buluh dan tunggu sehingga belimbing masak.
- Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
P/S - Kalau nak tambah cili api pun boleh tapi saya tak berapa minat pedas... jadi tak tambah cili.
Ayam masak lemak yang mudah
0 Response to "Resepi : Ayam Masak Lemak Mudah"
Post a Comment